DEN HAAG - De Consumentenbond raadt mensen af om inkjetprinters van Epson te kopen. Uit een onderzoek van de bond blijkt dat de inktcartridges na een aantal prints blokkeren, terwijl er nog inkt over is. "Dit is een truc om meer inkt te verkopen en dus mensen geld uit de zak te kloppen", aldus de Consumentenbond, die spreekt van bedrieglijke praktijken.

De cartridges blijken een chip te bevatten die de inkttoevoer onverbiddelijk dichtdraait, ook als ze nog makkelijk tien tot honderd pagina's zouden kunnen uitdraaien. De bond eist dat de printerfabrikant de chip aanpast. Epson zegt in gesprek te willen treden met de Consumentenbond over de zaak en onthoudt zich voorlopig van commentaar.

Trucs

Ook andere printerfabrikanten blijken trucs uit te halen, aldus de Consumentenbond. De cartridges waarschuwen te vroeg dat de inkt op is. Ook moet al een nieuwe kleurencartridge worden gekocht als een kleur op is. Bovendien heeft elke fabrikant zijn eigen type, zodat het bijna onmogelijk is een goedkopere variant te vinden.

De bond publiceert het volledige onderzoek in de Consumentengids die eind deze maand uitkomt.