AMSTERDAM - Een 41-jarige man uit Epe is vrijdag door de politierechter in Zutphen veroordeeld tot een geldboete van vijfhonderd euro vanwege beledigingen aan het adres van moslims op een site die hij beheerde.

De uitspraak is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie. Bij de uitspraak hield de politierechter er onder meer rekening mee dat de verdachte, Iddo A., bij een zwaardere veroordeling waarschijnlijk zijn baan zou kwijtraken.

Ook acht de rechter het aannemelijk dat A. waarschijnlijk geen rechts-extremist is en dat het niet zijn bedoeling is geweest moslims te beledigen en aan te zetten tot haat.

Pim Fortuyn

Hoewel de site van de man, rechtser.com, een aantal links naar rechts-extremistische groeperingen bevatte, ontkent A. ten stelligste een rechts-extremist te zijn. "Het idee voor de site is ontstaan na de moord op Pim Fortuyn en Theo van Gogh. Ik wilde mensen toen een platform bieden om te reageren", zei hij.

Vergassen

Op de site werden uitlatingen gedaan over het etnisch zuiveren, vergassen en uitroeien van moslims. Die reacties werden volgens A. geplaatst door mensen die op de website inbraken.

Werkzaamheden

Vanwege andere werkzaamheden zou de 41-jarige verdachte lange tijd niet meer naar de site hebben omgekeken, waardoor het aantal beledigende reacties ongemerkt kon toenemen. Hoewel de politierechter dit op zich niet onwaarschijnlijk acht, benadrukte hij wel dat het de verantwoordelijkheid was van A. om zijn site te onderhouden en reacties die niet door de beugel kunnen te verwijderen.

Het Meldpunt Discriminatie Internet deed in april 2007 aangifte. Daarna werd de site uit de lucht gehaald.