AMSTERDAM - De Nederlander Eric Wijngaard is in een internationale wedstrijd rond Googles mobiele besturingssysteem Android, bij de beste tien geëindigd.

Met die notering heeft hij 275 duizend dollar gewonnen, maakte zijn softwarebedrijf Shinycore vrijdag bekend. Wijngaard behoorde al tot de vijftig finalisten die in mei van dit jaar 25.000 dollar wonnen met hun inzendingen.

Sindsdien is de Nederlander druk bezig geweest met het verbeteren van zijn programma'tje PicSay. Google schreef in november 2007 de programmeerwedstrijd uit ter promotie van Android, een open source besturingssysteem voor mobiele telefoons.

Foto's

PicSay was één van de 1788 inzendingen uit meer dan zeventig landen. Met PicSay kunnen gebruikers gemakkelijk foto's op hun mobiele telefoon bewerken en personaliseren om die vervolgens te delen met vrienden en familie via e-mail, een blog, en de bekende foto sites.

Vrije tijd

De volgende stap is het programma gereed te maken voor de introductie van de eerste mobiele telefoons met Android. Verwacht wordt dat de eerste Android-toestellen in het vierde kwartaal van dit jaar in de Verenigde Staten beschikbaar zullen zijn. Eric Wijngaard schreef de applicatie in zijn vrije tijd, maar zal het via zijn eigen bedrijf uitbrengen.