DEN HAAG - Internetgebruikers zijn niet creatief in het verzinnen van gebruikersnamen en wachtwoorden voor het gebruik van e-mail en websites. Codes zijn daardoor makkelijk te kraken, zei maandag een woordvoerder de stichting Safe Internet Foundation (SIF).

Uit een inventarisatie van SIF blijkt dat de namen van kind, partner, huisdier, woonplaats, voetbalclub en automerk de meestgebruikte wachtwoorden zijn. Ook kiezen veel internetters voor een gebruikersnaam en wachtwoord die identiek zijn.

SIF maakt zich zorgen over de beveiliging van persoonlijke gegevens door een wildgroei aan wachtwoorden. "Steeds meer websites en nieuwsbrieven vragen om een toegangscode. Gebruikers kunnen hun wachtwoorden niet meer onthouden. Ze kiezen daarom steeds dezelfde, eenvoudige codes", aldus de woordvoerder.

Het wachtwoord was een redelijke manier om vertrouwelijke gegevens te beveiligen, maar het verliest volgens SIF zijn effectiviteit. "Nieuwe, onervaren internetgebruikers hebben niet de discipline om een wachtwoord zorgvuldig te kiezen en beheren."

Hackers

Eenvoudige codes zijn makkelijk te kraken door bekenden en door hackers die lijsten met veelgebruikte codes over het internet verspreiden. Naast de vertrouwde adviezen zoals het regelmatig wijzigen van het wachtwoord en het gebruik van verschillende karaktercombinaties, hoopt SIF eind augustus alternatieven te presenteren.

Safe Internet Foundation is een onafhankelijke stichting waarin de overheid en het bedrijfsleven zich samen inzetten voor veilig internetgebruik.