AMSTERDAM - Googles mobiele platform Android krijgt een online winkel voor applicaties die gebruikers op hun telefoon kunnen installeren.

De Android Market wordt vergelijkbaar met Googles videosite Youtube: gebruikers kunnen - na registratie - zelf ontwikkelde toepassingen uploaden. Dat meldt het ontwikkelteam van Android op zijn weblog.

"We kiezen bewust voor de term 'markt' en niet voor 'winkel'", schrijft Eric Chu. "We willen ontwikkelaars een open en onbelemmerde omgeving bieden om hun producten aan te bieden."

App Store

Daarmee onderscheidt de Android Market zich nadrukkelijk van de App Store, de softwarewinkel voor de iPhone. Apple houdt strenge controle op de App Store: ontwikkelaars moeten aan strenge eisen voldoen, en Apple bepaalt welke producten wel of niet in de winkel worden toegelaten.

Android is een softwareplatform voor mobiele telefoons, dat wordt ontwikkeld door internetbedrijf Google en de Open Handset Alliance, een consortium van technologie- en telecombedrijven. Het moet de telefoon aansturen en een basis bieden voor allerlei programma'tjes die op de telefoon gebruikt kunnen worden.

Testversie

Een testversie van de Android Market moet klaar zijn als de eerste Android-toestellen op de markt komen. Die biedt in ieder geval ondersteuning voor gratis applicaties. Betaalde software komt waarschijnlijk pas later beschikbaar.

Onlangs werd bekend dat T-Mobile eind dit jaar als eerste een telefoon gaat uitbrengen die van Android gebruik maakt.