AMSTERDAM - Het elektronicaconcern Philips heeft samen met het Taiwanese Accton een nieuw bedrijf opgericht. Onder de naam Arcadyan Technology Corporation gaan beide concerns samenwerken op het gebied van draadloze producten voor fabrikanten van computers en mobiele telefonie.

Philips krijgt 48 procent van de aandelen in de gezamenlijke onderneming, zo maakte het concern maandag bekend. Accton krijgt de rest. Beide bedrijven leveren drie leden voor de raad van bestuur.

Het hoofdkantoor is in Taiwan en er is ook een vestiging in Amsterdam. Arcadyan verwacht in het eerste jaar een omzet tussen de en 250 miljoen dollar. Een winstverwachting wordt niet gegeven. Bij het bedrijf werken tweehonderd mensen.

De definitieve samenwerking komt iets later dan Philips en Accton hadden aangekondigd. In eerste instantie was het de bedoeling om al in de eerste helft van dit jaar operationeel te zijn.

De goedkeuring van de mededingingsautoriteiten liet echter wat langer op zich wachten. Een woordvoerder van Philips wilde niet zeggen wat de redenen hiervoor waren. Hij volstond met de opmerking dat "het nooit precies valt in te schatten hoelang het duurt voordat er goedkeuring komt".