AMSTERDAM - Waren het vroeger liefdesbrieven die eeuwig in de la bleven liggen, nu zijn het sms-berichten waar jongeren moeilijk afstand van kunnen doen.

Een op de drie vrouwen vindt het opschonen van hun inbox zo erg dat ze berichten eerst overschrijven, ontdekte Hi na onderzoek.

Bijna alle jongeren laten sms-berichten in hun telefoon staan om ze later nog eens na te kunnen lezen. Als de telefoon daardoor vol loopt, is het wissen vervolgens een zorgvuldig en tijdrovend karwei. Bijna de helft van de jongeren loopt de sms'jes stuk voor stuk na om te bepalen welke in aanmerking komen voor de prullenbak.

Aan het onderzoek deden 1017 jongeren tussen de 16 en 30 jaar mee. Zij gaven aan vooral sms-verkeer van hun geliefde, vrienden of familie te bewaren.

Exen

Acht op de tien vrouwen bewaart vooral lieve sms'jes, tegenover zeven op de tien mannen. Sommige mannen (17 procent) bewaren sms'jes waarmee ze iemand kunnen chanteren. Tegenwoordig kunnen ze dat ook op internet doen in de Hi bewaarbox, die zelfs een categorie voor exen biedt.

De meeste sms'jes lijken te verdwijnen bij de aanschaf van een nieuwe telefoon, want de oudste sms is in 58 procent van de gevallen niet ouder dan zes maanden. Toch is er ook een vrij grote groep van 19 procent die aangeeft dat het oudste sms-bericht in hun telefoon een tot drie jaar oud is.