AMSTERDAM - Is Ina Fried nou een 'hij' of een 'zij'. Actieve gebruikers van internetencyclopedie Wikipedia komen er niet uit.

Fried schrijft voor de Amerikaanse technologiewebsite CNet, voornamelijk over het wel en wee van Microsoft. Ze werd geboren als Ian Fried, maar onderging een paar jaar geleden een geslachtsveranderende operatie en wisselde de A en de N in haar naam om.

Aangepast

Op Wikipedia, een encyclopedie die door haar gebruikers kan worden uitgebreid, gecorrigeerd of aangepast, is men er niet over uit of Fried nu als man of als vrouw moet worden aangeduid.

Een artikel over Fried is in de afgelopen dagen vele malen aangepast. Telkens als de ene gebruiker alle mannelijke aanduidingen in hun vrouwelijke vorm veranderde, maakte de volgende de wijzigigen weer ongedaan.

Chromosomen

Op de overlegpagina ontspon zich een fel debat over de kwestie. Volgens sommige gebruikers is het niet relevant dat Fried zichzelf als vrouw beschouwt: ze beschikt over Y-chromosomen, en is daarom een man. Anderen menen dat bepalend is hoe Fried zichzelf aanduidt, en wijzen op het verschil tussen de Engelse woorden 'sex' en 'gender'.

Die twee termen worden beide vertaald met 'geslacht', maar waar 'sex' vooral een biologische betekenis heeft, heeft 'gender' betrekking op iemands identiteit.

Fried zelf reageert luchtig op de discussie. "Wikipedia verandert mijn geslacht vaker dan ik", merkt ze op. "Het is een vreemde gewaarwording om iedere dag te moeten inloggen om te kijken wat het nu weer is."