AMSTERDAM - Een Haarlemse rechter heeft auteursrechtenorganisatie Buma verboden licenties te verstrekken voor online muziekgebruik buiten Nederland.

Buma verloor een zaak die was aangespannen door haar Britse zusterorganisatie PRS. Buma had licenties verstrekt aan de online muziekwinkels Beatport en eMusic voor de verkoop van liedjes in heel Europa, ook van muziek waarvan PRS de rechten beheert.

Dat deed het op basis een overeenkomst uit 2002, die auteursrechtenorganisaties het recht gaf om dergelijke internetlicenties te verstrekken aan bedrijven die die hun hoofdvestiging in hun territorium hebben. Die overeenkomst werd media 2003 echter niet verlengd.

Online gebruik

Volgens de rechter had Buma de licenties daarom niet mogen afgeven. Het vonnis verbiedt Buma "met onmiddellijke ingang muzieklicenties voor online gebruik (via satelliet, kabel of internet) van het PRS-repertoire buiten Nederland aan te bieden".

In de praktijk betekent de uitspraak volgens de Leidse hoogleraar intellectueel eigendomsrecht Dirk Visser "dat website-eigenaren nu toestemming nodig hebben van alle honderden nationale Buma's ter wereld."

Conflict

Op de achtergrond speelt een ander conflict mee. PRS is een van de partijen die betrokken is bij de oprichting van een pan-Europese auteursrechtenorganisatie onder de naam CELAS. Die zou in de praktijk een monopoliepositie kunnen krijgen in het beheer van muziekrechten.

Buma is fel tegen die plannen gekant. Volgens de Buma zou de CELAS het einde betekenen van de Nederlandse muziek. De organisatie diende vorige maand een mededingingsklacht tegen CELAS in bij de Europese Commissie.

Een woordvoerster van Buma laat weten dat de organisatie het vonnis nog bestudeert, en later zal besluiten over een eventueel hoger beroep.