DEN BOSCH - YouTube is in Nederland de dominante partij met videofilmpjes op internet. Volgens het onderzoeksbureau Multiscope kijkt bijna twee derde van de internetgebruikers minstens een keer in de maand naar een filmpje dat is geplaatst op de Amerikaanse videosite.

Andere aanbieders van webvideo, zoals MSN, Uitzendinggemist, RTL en Dumpert, halen hooguit de helft van het bereik van YouTube, zo meldde Multiscope donderdag. Het bureau baseert dit op metingen bij een representatief panel.

Sterke groei

Twee jaar geleden hengelde YouTube nog niet eens een op de vijf Nederlandse internetgebruikers binnen. Webvideo heeft sindsdien een sterke groei doorgemaakt, mede dankzij de toegenomen internetsnelheden, waardoor de filmpjes gemakkelijker bekeken kunnen worden.

Top-drie

Inmiddels behoort YouTube tot de top-drie van meestbezochte internetsites in Nederland. Onbetwiste nummer één is Google, het moederbedrijf van de videosite. Meer dan 90 procent van de internetgebruikers bezoekt de pagina van de zoekmachine minstens een keer per maand. YouTube wedijvert met Buienradar, Marktplaats en Hyves om plaats twee.

Multiscope stelt dat bezoekers van YouTube per keer ruim acht minuten naar filmpjes kijken.