AMSTERDAM - Een Britse vrouw moet van de rechter 16 duizend pond (ruim 20 duizend euro) neertellen, omdat ze een computerspelletje had verspreid via internet. De gameindustrie lanceert een initiatief tegen piraterij.

Volgens Britse media had de vrouw het flipperspel Dream Pinball 3D geüpload via een bestandsuitwisselingsnetwerk. Fabrikant Topware Entertainment eiste een schadevergoeding, en kreeg van de rechter gelijk: de vrouw moet Topware 6000 pond betalen, plus nog eens 10 duizend pond aan proceskosten.

Honderd

Topware heeft nog eens honderd mensen aangeklaagd wegens de uitwisseling van computerspelletjes. Tot dusverre krijgt piraterij van games minder aandacht dan die van films en muziek, maar Topware hoopt daar verandering in te brengen.

Een vertegenwoordiger van het bedrijf zegt tegenover The Guardian dat het bedrijf niet simpelweg geld aan de processen wil verdienen. "Deze mensen hebben spellen geüpload en beschikbaar gesteld aan tienduizenden anderen. We proberen mensen af te schrikken."

Afsluiten

De muziekindustrie startte in het Verenigd Koninkrijk eerder dit jaar ook al een offensief tegen piraterij. Met internetproviders sprak het af dat die de verbinding van hardnekkige piraten gaan afsluiten.