AMSTERDAM - De Amsterdamse PvdA plaatst niet langer columns van partijlid Rikus Spithorst op de site, omdat hij onder het pseudoniem DriekOplopers bedreigingen zou hebben geuit aan het adres van GroenLinks-leider Femke Halsema.

"De bedreigingen in de column aan het adres van GroenLinks politica Femke Halsema zijn van dien aard dat de PvdA Amsterdam verdere samenwerking niet wenselijk acht", schrijft de partij zaterdag op de site. Spithorst schreef sinds maart tweewekelijks een column voor de PvdA over mobiliteit.

Spithorst wilde de aantijging zaterdagmiddag bevestigen noch ontkennen. Hij reageert zaterdagavond 'exclusief' in actualiteitenrubriek Nova. Het nieuwsprogramma meldt op zijn site zaterdagavond DriekOplopers in de studio te ontvangen, die 'naast columnist een bekend woordvoerder schijnt te zijn'. Spithorst is woordvoerder van reizigersvereniging Rover.

Excuses

Vrijdag riep DriekOplopers in een column op de site fok.nl op het huis van GroenLinks-fractievoorzitter Femke Halsema in de fik te steken. De tekst werd verwijderd en fok.nl plaatste een rectificatie en bood excuses aan. Halsema kondigde aan aangifte van bedreiging te doen.

De oproep in de column lijkt te zijn gedaan omdat Halsema haar in opspraak geraakte partijgenoot Wijnand Duyvendak niet afvalt. Zij had Duyvendak, die donderdagavond terugtrad als Tweede Kamerlid, tot ongenoegen van de columnist 'buitengewoon integer' genoemd.

Duivendaks positie werd onhoudbaar na beschuldigingen over al dan niet directe betrokkenheid bij bedreigingen en brandstichting in de jaren tachtig.