CUPERTINO - Eigenaren van de iPhone blijken op grote schaal software te downloaden voor hun toestel. Meer dan zestig miljoen programma'tjes zijn al opgehaald.

Dit heeft Apple-topman Steve Jobs gezegd in een maandag gepubliceerd gesprek met de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal.

Apple opende een maand geleden een internetwinkel waar iPhone-bezitters extra software kunnen ophalen voor hun mobiele telefoon. De programmaatjes variëren van eenvoudige en uitgebreide spelletjes tot zakelijke toepassingen.

Buienradar

De Japanse spelletjesfabrikant Sega verkocht naar eigen zeggen in twintig dagen tijd 300.000 stuks van Super Monkey Ball, dat 8 euro kost. In Nederland is Buienradar een van de populairste 'Apps'.

Gratis

Het merendeel van de programma's is gratis. Verkoop van software heeft echter al ongeveer 30 miljoen dollar (20 miljoen euro) opgebracht, aldus Jobs. In dit tempo kan de App Store, zoals de winkel heet, jaarlijks 360 miljoen dollar aan extra inkomsten opleveren.

Robijn

Apple houdt zelf 30 procent van de inkomsten. De rest gaat naar de ontwikkelaars van de software. Apple houdt wel de controle over de programma's die mogen worden verkocht. De Amerikaanse fabrikant van computers en consumentenelektronica verwijderde onlangs een softwareprogramma waarmee eigenaren konden pronken dat ze rijk waren.

Het brokje software kostte liefst 799 euro en toonde alleen een oplichtende rode robijn op het iPhone-scherm. Apple-liefhebbers hadden op diverse fora geklaagd over deze vorm van pronkerij.

Geen winst

Jobs verwacht dat Apple niet veel winst zal behalen op de App Store. De inkomsten moeten de kosten dekken om de winkel draaiende te houden en om creditcardtransacties af te handelen. Maar net als met de muziekwinkel iTunes wordt een grotere toeloop verwacht op de iPhone als de softwareapplicaties aanslaan. Jobs: "Wij denken dat de telefoon van de toekomst zich onderscheidt door software".