RIJSWIJK - Nederlanders hebben tijdens de jaarwisseling massaal de mobiele telefoon gebruikt om familie, vrienden en andere relaties het beste te wensen voor het nieuwe jaar.

Libertel-Vodafone, de tweede mobiele operator in Nederland, telde in totaal 4,2 miljoen SMS-berichten op oudejaarsdag en nieuwjaarsdag (tot het middaguur). Een stijging met 8 procent, vergeleken met een jaar geleden.

Marktleider KPN Mobile registreerde 6 miljoen SMS-berichten tussen 15.00 uur oudejaarsdag en 15.00 uur nieuwjaarsdag. Wegens het ontbreken van vergelijkbare gegevens over de vorige jaarwisseling, kon het bedrijf geen stijgingspercentage noemen.

Ook het aantal gesprekken van mobiel naar vast en omgekeerd nam een hoge vlucht. KPN turfde er 2,5 miljoen in de eerste vier uren van het nieuwe jaar. Dat is een stijging met 25 procent.

Libertel-Vodafone komt op 2,1 miljoen gesprekken in het eerste uur van 2002. Dat is 35 maal hoger dan gemiddeld rond dat tijdstip. Volgens het bedrijf lag de piek rond 00.15 uur 's nachts. Toen werden er gemiddeld 35.000 mobiele gesprekken gevoerd per seconde.