AMSTERDAM - De Amerikaanse actrice en activiste Mia Farrow heeft vrijdag een 'alternatieve' olympische openingsceremonie op internet geplaatst, waarin vluchtelingen uit Darfur in de kale woestijn in het oosten van Tsjaad spelen op zanderige sportveldjes.

De video is bedoeld om China te onder druk te zetten om zijn invloed in Sudan aan te wenden om een eind te maken aan het vijf jaar durende conflict in het Afrikaanse land.

De uitzending van Farrow viel samen met de overvloedige openingsceremonie van de Olympische Spelen in Beijing. In de video lopen de actrice en een kind in een zandstorm en heeft Farrow een gedoofde fakkel in haar hand. Een Sudanees jongetje zingt op de achtergrond: "Sudan is mijn land. Sudan is het land van mijn grootmoeder en grootvader... Sudan zal altijd mijn thuis zijn."

Darfur

Mensenrechtenorganisaties, waaronder Farrows Dream for Darfur, hebben de Olympische Spelen aangegrepen om hun beschuldigingen kracht bij te zetten dat China's banden met de regering in Khartoem het bloedvergieten in Darfur verhevigen. Bij het conflict zijn ongeveer driehonderdduizend mensen om het leven gekomen. Farrows organisatie heeft de Spelen zelfs 'Genocide Spelen' genoemd.

Wapens

China koopt bijna tweederde van Sudans olieproductie op en wordt ervan verdacht het land te voorzien van wapens, die vermoedelijk worden gebruikt in de westelijke regio Darfur. Beide landen ontkennen deze beschuldigingen, maar China voorkomt wel dat de VN-Veiligheidsraad strenge maatregelen tegen Sudan kan nemen.

Meer video's

Mia Farrow wil tijdens de eerste week van de Spelen iedere dag nieuwe video's op internet plaatsen van interviews met vrouwen en kinderen. Ongeveer 250 duizend mensen uit Darfur verblijven in de vluchtelingenkampen in Tsjaad. Bijna 2,5 miljoen anderen die door de gevechten ontheemd zijn zitten nog in Darfur.

China heeft een lid van Dream for Dafur dat de video aan Chinese verslaggevers wilde overhandigen de toegang tot het land ontzegd.