AMSTERDAM - Op zijn maandelijkse 'patchdag' biedt Microsoft dinsdag zeven updates aan die kritieke lekken in zijn producten moeten verhelpen. Nog eens vijf updates repareren minder ernstige problemen.

Dat heeft het bedrijf bekendgemaakt in een vooraankondiging voor systeembeheerders. Van de zeven 'kritieke lekken' hebben vier betrekking op Microsoft Office. Daaronder is vermoedelijk een ernstig lek dat onlangs werd ontdekt in databaseprogramma Access. De overige drie updates zijn bedoeld voor Windows en, in één geval, ook voor webbrowser Internet Explorer.

Kritiek

'Kritiek' is de zwaarste categorie die Microsoft hanteert om de ernst van een lek aan te geven. Van dergelijke kwetsbaarheden kunnen kwaadwillenden op afstand misbruik maken zonder dat daarvoor enige actie van het slachtoffer nodig is. In de iets minder zware categorie 'belangrijke lekken' brengt het bedrijf nog eens vijf updates uit, voor Windows, Office, Messenger en Outlook Express.

Nadere details over de aard van de lekken of de kwetsbare versies van getroffen software heeft Microsoft niet bekendgemaakt. De softwarepleisters worden vanaf dinsdag via de automatische updatefunctie van Microsoft verspreid.