EINDHOVEN - Het elektronicaconcern Philips gaat met zeven branchegenoten, waaronder Sony, samenwerken om het besturingsprogramma Linux te verbeteren. Dat is dinsdag bekendgemaakt. De bedrijven willen Linux, van oorsprong een besturingsprogramma in computernetwerken, vaker toepassen in audiovisuele apparatuur, mobiele telefoons en andere consumentenelektronica.

Eind vorig jaar kondigden de Japanse elektronicabedrijven Sony en Matsushita Electric Industrial al aan hun krachten te bundelen. Andere leden van het zogenoemde CE Linux Forum (CELF) zijn: Hitachi, NEC, Samsung, Sharp en Toshiba. Het Amerikaanse computerconcern IBM, dat in Linux-toepassingen handelt, overweegt zich eveneens aan te sluiten.

Linux is een gratis besturingssysteem voor computers. Het is de bekendste tegenhanger van het besturingsprogramma Windows van het softwareconcern Microsoft, dat alleen door licentiehouders mag worden gebruikt. Daarnaast komt Linux steeds vaker voor in consumentenelektronica.

De acht bedrijven kiezen voor Linux, omdat het een open standaard is, zo stelde Philips dinsdag. "Het is belangrijk om een gezamenlijke basis te hebben voor de producten die we ontwikkelen. Linux is goed te gebruiken voor producten die met elkaar in verbinding staan", zei een Philips-woordvoerster. Volgens haar investeren de deelnemers door het leveren van kennis en menskracht.

Philips wilde niet exact aangeven welke producten het concreet op de markt verwacht te brengen. "Daarvoor is het nog te vroeg."