DRIEBERGEN - De eigenaren van alle computers die deel uitmaken van een omvangrijk besmet computernetwerk hebben woensdag van het Korps landelijke politiediensten (KLPD) informatie gekregen hoe ze de besmetting ongedaan kunnen maken.

Het antivirusbedrijf Kaspersky heeft daartoe een programma ontwikkeld, zo liet het KLPD weten. Aanleiding is de arrestatie vorige week van een 19-jarige hacker uit Sneek bij de verkoop van een zogeheten botnet, een netwerk van tienduizenden geïnfecteerde computers.

Criminelen gebruiken botnets om op grote schaal spam te versturen, creditcard- of bankgegevens te onderscheppen of om aanvallen op websites uit te voeren.

Site

De eigenaren van besmette computers kunnen terecht op een speciaal ontwikkelde site van het KLPD en het landelijk parket van het Openbaar Ministerie. Ze krijgen daarnaast het advies hun computer zelf te controleren op eventuele andere virussen.

Onderzoek

De verdachte uit Sneek is vrijdag door de rechter-commissaris in bewaring gesteld. Justitie gaat in het belang van het onderzoek verderniet inhoudelijk op de zaak in.