AMSTERDAM - De Amerikaanse luchtmacht gaat vrijuit in een proces dat was aangespannen door softwarebedrijf Blueport wegens piraterij. Volgens de rechter kan de overheid daarvoor niet worden vervolgd.

De luchtmacht had een bedrijfje ingehuurd om de vervaldatum te laten verwijderen uit een proefversie van een databaseprogramma, dat de luchtmacht gebruikt voor zijn personeelsadministratie. Het programma was in zijn eigen tijd ontwikkeld door een medewerker van de luchtmacht, maar die verkocht het aan Blueport nadat zijn superieuren inzage in de code eisten.

Kraken

De luchtmacht en Blueport bereikten geen overeenstemming over een licentie voor het gebruik van de software, waarop de defensieorganisatie besloot de software te laten kraken, zo meldt Ars Technica.

Immuniteit

Volgens een Amerikaanse rechtbank kan de luchtmacht daarvoor echter niet worden vervolgd. De overheid geniet immuniteit, en kan alleen voor de rechter worden gedaagd als ze daarmee zelf instemt. Bovendien voorziet de Amerikaanse digitale auteurswet DMCA alleen in de vervolging van individuen, aldus de rechter.