AMSTERDAM - De zaak rond de gehackte chatsessie van Máxima en Willem-Alexander voor hun huwelijk in 2002 is door het Openbaar Ministerie niet snel genoeg opgepakt.

Dat antwoordt minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA) op vragen van SP-Kamerlid Arda Gerkens. De twee overgebleven verdachten zijn niet vervolgd, omdat de zaak al te lang liep.

Hirsch Ballin geeft toe dat de zaak onvoldoende prioriteit heeft gekregen. Daardoor is de zaak van begin af aan niet voortvarend opgepakt, te laat beoordeeld en pas eind 2005 behandeld op een zitting.

Complex

De getuigenverhoren die daaropvolgend moesten plaatsvinden, konden niet worden ingepland, licht de minister toe. Ook bleek de zaak volgens justitie zo complex dat alleen een ervaren of gespecialiseerde officier van justitie zich ermee bezig kon houden.

Niet-ontvankelijk

Doordat de afhandeling zoveel tijd in beslag nam, is het Openbaar Ministerie uiteindelijk eind mei van dit jaar niet-ontvankelijk verklaard. De minister zegt de gang van zaken te betreuren.

Vlak na de chatsessie, in januari 2002, stelde het landelijk parket van het OM een onderzoek in naar het mislukken van de chatsessie van het koninklijk paar. De sessie brak kort na het begin af.

Gehackt

Volgens KPN was de sessie gehackt. Het bruidspaar had zich volgens de Rijksvoorlichtingsdienst erg verheugd op het contact via internet.