AMSTERDAM - Voor wie het bezit van een iPhone op zich nog niet voldoende status verschaft, biedt de Duitse ontwikkelaar Armin Heinrich een oplossing: zijn peperdure iPhone-toepassing heeft geen andere functie dan je rijkdom te etaleren.

En rijk moet je zijn om 'I Am Rich' te kunnen aanschaffen. De mini-applicatie kost 999,99 dollar of 799,99 euro en doet helemaal niets.

Het programmaatje toont slechts een rood glinsterend juweeltje tussen de iconen op de iPhone en de iPod Touch. "Het rode icoontje op je iPhone of iPod Touch herinnert je (en anderen aan wie je het laat zien) er aan dat je rijk genoeg bent om je dit te kunnen veroorloven," aldus Heinrich in de productinformatie. "Het is een kunstwerk zonder enige verborgen functie."

App Store

'I Am Rich' is te koop in de App Store van Apple, een online winkel met kleine programmaatjes voor gebruik op de iPhone en de iPod Touch. De winkel werd in juli gelanceerd, tegelijk met de nieuwe versie van de telefoon.

Dinsdagochtend was het rijkeluisprogramma volgens de informatie in de App Store nog geen enkele keer verkocht. Mocht 'I Am Rich' alsnog gretig aftrek gaan vinden, dan wordt niet alleen Heinrich een rijk man: Apple incasseert 30 procent van de verkoopsom.