DEN HAAG - Telecomtoezichthouder Opta wil maatregelen nemen om de concurrentie op de markt voor analoge televisie te bevorderen. Daartoe heeft Opta de twee grootste kabelmaatschappijen van Nederland, UPC en Ziggo, verplichtingen opgelegd.

Dat staat in het dinsdag uitgebrachte ontwerpbesluit Omroep van de waakhond.

Opta lichtte drie weken geleden al een tipje van de sluier op. De waakhond wil dat de kabelbedrijven andere partijen volledige toegang verschaffen tot hun netwerken, wanneer deze partijen uitzendrechten hebben verworven.

Verplicht

Verder zijn UPC en Ziggo verplicht om de analoge kabelaansluiting administratief door te verkopen aan andere bedrijven. Dit betekent dat een consument voor zijn analoge kabelabonnement of voor een digitaal pakket via de kabel volledig kan overstappen naar een zogeheten alternatieve aanbieder.

Ziggo en UPC, hebben volgens Opta 81 procent van de omroepmarkt in handen. Hier zouden de laatste tijd weinig verschuivingen in zijn opgetreden.

NLkabel

De vereniging van kabelbedrijven, NLkabel, noemt het besluit van Opta in een reactie "opmerkelijk".

"De analoge televisie heeft juist veel nieuwe concurrentie erbij gekregen vanuit de digitale hoek", zegt directeur Rob van Esch van NLkabel. "Consumenten zijn massaal op weg naar de digitale televisie. Opta zet de klok terug door de aanbieders van analoge televisie aan te pakken."

YouCa

Vorige maand kondigde een nieuwe kabelmaatschappij genaamd YouCa aan de concurrentie te willen aangaan met Ziggo en UPC. Oprichter Peter Jelgersma van YouCa laat weten een kabelabonnement "aanzienlijk" goedkoper aan te willen bieden.

Hij houdt er rekening mee dat er ook andere partijen in de markt zullen stappen. "Hoewel het ingewikkeld is om het uit te voeren, ligt het idee nu wel op straat." Jelgersma is al tientallen jaren actief in de kabelsector.

Besluit

Opta verwacht dat het besluit vanaf 1 januari van kracht wordt. De betrokken partijen hebben tot 29 september de tijd om op de voorstellen van de toezichthouder te reageren. Ook moet de Europese Commissie nog toestemming verlenen.