AMSTERDAM - Een Belgische softwareschrijver werkt aan een gratis alternatief voor de TomTom, dat gebruikt kan worden op relatief eenvoudige mobiele telefoons.

We-Travel biedt navigatiediensten op basis van plattegronden van het OpenStreetMap-project, zo meldt Tweakers.net. OpenStreetMap is een soort kruising tussen Google Maps en Wikipedia. De site biedt, net als Google, plattegronden waarop gebruikers kunnen zoeken en in- en uitzoomen, en kan, net als Wikipedia, door iedereen bewerkt, verbeterd en uitgebreid worden.

Vrijwilligers

Vrijwilligers van OpenStreetMap lopen of rijden rond met GPS-apparatuur om tot nauwkeurige plattegronden van hun omgeving te komen. Vorig jaar doneerde het commerciële kaartenbedrijf Automotive bovendien zijn Nederlandse plattegronden aan het project.

Java

De kaarten van OpenStreetMap zijn - in tegenstelling tot veel commerciële plattegronden - vrij beschikbaar. De Belg Pol Robeys past ze daarom toe in een navigatieprogramma voor mobiele telefoons. Zijn programma We-Travel werkt op toestellen met een mobiele versie van het Java-platform. Daarnaast moet de telefoon over voldoende geheugen beschikken om de plattegronden te laden.

Verkeersinformatie

Voorlopig zijn van de eerste testversie van het programma edities beschikbaar met het Nederlandse, het Belgische of het Franse wegennet en dat van Londen. Gebruik van We-Travel is gratis, maar tegenover Tweakers laat Robeys weten geld te willen verdienen met aanvullende diensten, zoals verkeersinformatie.