AMSTERDAM - Financiële diploma's worden voor 5000 tot 8000 euro per maand te huur aangeboden op Marktplaats.nl.

Hierdoor dreigen deze papieren in handen te vallen van mensen die verzekeringen of hypotheken aanbieden, zonder de daarvoor benodigde cursussen te volgen.

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) "kijkt kritisch naar dergelijke advertenties", aldus een woordvoerster dinsdag.

Op Marktplaats.nl bedraagt in een advertentie de huurprijs van een diploma van een 'Erkend Hypotheekadviseur' 5000 euro per maand. De huurprijs van een 'Assurantiediploma B' is bij dezelfde aanbieder 8000 euro per maand. "Deze diploma's worden momenteel niet door mij gebruikt", aldus de aanbieder.

Vergunning

Volgens de Stichting Examens Financiële Dienstverlening (SEFD), die de diploma's uitgeeft, gebruiken mensen het gehuurde diploma om een vergunning aan te vragen. Erna kunnen zij, zonder dat ze zelf de juiste kennis in huis hebben, financiële producten aanbieden.

Slechte zaak

De stichting noemt deze praktijken "een slechte zaak", die echter niet van "vandaag of gisteren" is. Ook toen minder strenge wetgeving rondom het aanbieden van financiële diensten gold, was er een "levendige handel in vestigingspapieren", aldus de stichting.

"Dit devalueert de waarde van de betreffende diploma's en legt weer een smet op de goede naam van de financiële dienstverlening", aldus een woordvoerder van de stichting.

Toezicht

Het verhuren van een diploma is niet verboden. Wel geldt dan dat de verhuurder toezicht moeten houden op wat de huurder allemaal doet met het papiertje. Het SEFD betwijfelt echter of dat toezicht er wel is.

Boetes

Volgens de Autoriteit Financiële Markten (AFM) is het niet de bedoeling dat bedrijven diploma's huren. "Op die manier bereik je namelijk niet wat de wet beoogt te bereiken. Namelijk, deskundige advisering van klanten door mensen met de juiste papieren", aldus de woordvoerster.

Overtredingen van de wet kunnen leiden tot een boete of het intrekken van een vergunning.