AMSTERDAM - Google maakt sinds vorige maand foto's van het openbare leven in Amsterdam en Rotterdam. De gedetailleerde foto's worden gebruikt voor Google Street View, een functionaliteit van de digitale atlas Google Maps.

Dat meldt De Volkskrant dinsdag. Met Google Maps kunnen internetters vanuit de lucht de omgeving verkennen. Wie voor de optie Street View kiest kan op straatniveau bepaalde gedeeltes van steden bekijken.

Volgens de krant zijn de Google-auto's sinds vorige maand de weg opgegaan. Het internetbedrijf heeft vooraf geen waarschuwing uitgegeven.

Volgens een woordvoerder van Google worden de beelden pas gebruikt als de toezichthouders daarmee akkoord gaan.

Geen bezwaar

Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) heeft vooralsnog geen bezwaar tegen de komst van de applicatie Street View in de Europese versie van het programma Google Maps, zo heeft een woordvoerder van het CBP dinsdag in een reactie laten weten.

Het CPB voorziet geen problemen met Street View op het gebied van de privacy omdat Google verschillende maatregelen heeft genomen. "Onlangs hield Google een proef met Street View bij de Tour de France en dat leidde tot discussie. Maar toen bleek dat het internetbedrijf gezichten en kentekens onherkenbaar had gemaakt, was het geen probleem meer.

Helpdesk

Hetzelfde geldt voor Groot-Brittannië waar Street View onlangs het groene licht heeft gekregen van de privacywaakhond. Het is wel belangrijk dat Google een goed bereikbare helpdesk openstelt voor mensen met klachten of vragen", liet een woordvoerder van het CBP weten.

Bezwaar

Volgens de woordvoerder van Google is in Street View een functionaliteit ingebouwd waarmee een bezoeker in een paar klikken bezwaar kan aantekenen tegen het gebruikte beeldmateriaal. Gezichten en kentekens worden overigens in Street View automatisch wazig gemaakt.

Seksclub

In het buitenland heeft de functionaliteit al voor vervelende situaties gezorgd. Zo werd in de Verenigde Staten een man met de Google-camera vastgelegd toen hij een seksclub verliet.

Een echtpaar uit het Amerikaanse Pittsburgh sleepte Google voor de rechter, omdat via Street View een foto van hun huis te vinden was. Ze waren boos over het feit dat Google foto's had gemaakt vanaf hun oprijlaan, een privéterrein. Volgens het stel schond de zoekgigant daarmee hun privacy.

Steden

Google lanceerde Street View in 2007. Toen was de dienst in vijf Amerikaanse steden beschikbaar. Inmiddels zijn daar tientallen steden bijgekomen, waaronder ook een aantal in Europa.

Google-auto's de straat op