AMSTERDAM - Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) opent woensdag een kanaal waarop tijdens de Olympische Spelen dagelijks beelden van het sportevenement via Youtube te bekijken zijn.

Het kanaal is bedoeld voor kijkers in landen waar de Spelen niet op televisie gevolgd kunnen worden. Zo wil het IOC illegale uitzendingen op internet de wind uit de zeilen nemen.

Ontoegankelijk

Om te voorkomen dat de online zender concurreren met omroepen die de uitzendrechten voor veel geld hebben gekocht, is het kanaal alleen toegankelijk vanuit 77 landen in Azië, Afrika en het Midden Oosten. Nederlandse internetters kunnen de site niet bereiken.

Voor het eerst

Volgens een woordvoerder van Google is het de eerste keer dat beelden van de Spelen wereldwijd gratis beschikbaar worden gesteld door omroepen of direct via het IOC-kanaal op YouTube. "Door een eigen kanaal te lanceren op YouTube is het voor het IOC mogelijk om een sportevenement aan te bieden op een wereldwijd platform aan een wereldwijd publiek, waarvan een groot deel nog nooit de mogelijkheid heeft gehad om de Olympische Spelen op televisie te volgen."