AMSTERDAM - Voormalig topman Jonathan Miller van het Amerikaanse internetbedrijf AOL mag voorlopig geen zitting nemen in het bestuur van Yahoo. AOL houdt hem aan het concurrentiebeding in zijn oude contract.

Miller werd afgelopen vrijdag op Yahoos aandeelhoudersvergadering gekozen als lid van de bedrijfsleiding van het internetbedrijf. Aanvankelijk meende Miller dat zijn oude werkgever zijn nieuwe functie niet zou blokkeren, maar het tegendeel blijkt het geval. Volgens de bepaling in zijn contract mag Millar pas in maart 2009 zitting nemen in het bestuur.

Kalm

De aandeelhoudersvergadering zelf verliep vrijdag aanzienlijk kalmer dan zich de voorbije maanden had laten aanzien. De geplaagde topmannen Roy Bostock en Jerry Yang kregen voldoende steun van de aanwezige beleggers.

Coup

De zittende bedrijfsleiding lag het afgelopen halfjaar onder vuur van een groep ontevreden aandeelhouders, die teleurgesteld waren dat het bedrijf een lucratief overnamebod van concurrent Microsoft had afgewezen. Onder leiding van miljardair en durfinvesteerder Carl Icahn bereidden zij een aandeelhouderscoup voor.

Icahn en de zittende leiding voerden in de aanloop naar de vergadering een fel getoonzette strijd om de gunst van de beleggers. Icahn liet bij die gelegnheid weten dat Jerry Yang vollgens hem niet functioneerde, en het veld zou moeten ruimen.

Akkoord

In juli sloten Icahn en de Yahoo-leiding echter een 'vredesakkoord', waarmee de angel uit het conflict werd gehaald. Het negenkoppige bestuur werd met twee zetels uitgebreid, die door vertegenwoordigers van het kamp-Icahn worden ingenomen. In ruil daarvoor steunde de rebellenleider de nominaties van de zittende bedrijfsleiding.

Het nieuwe bestuur wacht de zware taak om het internetbedrijf weer op de rails te krijgen. Yahoo heeft een groeiende achterstand op concurrent Google.

Gesprek

Veel analisten houden er rekening mee dat het bedrijf in het komende jaar alsnog geheel of gedeeltelijk wordt overgenomen. Yahoo is bovendien met verschillende andere internetbedrijven in gesprek over samenwerking of uitwisseling van bedrijfsonderdelen. Een van de gesprekspartners is pikant genoeg Millers oude werkgever AOL, dat door moederbedrijf Time Warner in de etalage is gezet.