AMSTERDAM - De volgende versie van webbrowser Firefox kan zonder plugins internetvideo's afspelen in het 'vrije' formaat Theora.

Ook geluidsbestanden in Vorbis-formaat kunnen zonder speciale software worden beluisterd. De functionaliteit wordt opgenomen in Firefox 3.1, de opvolger van het huidige Firefox 3.0, die vermoedelijk begin 2009 verschijnt.

Theora (video) en Vorbis (audio) bieden een alternatief voor bijvoorbeeld Windows Media, Flash, QuickTime en MP3. Die bestandstypen zijn gepatenteerd en softwaremakers die programma's ontwikkelen om ze af te spelen, zijn daarvoor doorgaans licentiekosten verschuldigd. Bovendien zijn niet alle technische specificaties van die mediaformaten openbaar.

Wikipedia

Die bezwaren gelden niet voor Theora en Vorbis. Toch worden die nog niet veel gebruikt. De grootste en bekendste gebruiker van Vorbis is internetencyclopedie Wikipedia, dat geluidsfragmenten in het formaat aanbiedt. Ook verkopen sommige online muziekwinkels liedjes in Vorbisformaat.

Doorbraak

De twee formaten lijden onder hun relatieve onbekendheid. Ook kiezen aanbieders van video en audio vaak voor gesloten alternatieven, omdat de software die nodig is om Theora en Vorbis af te spelen, niet op veel computers is geïnstalleerd. Mogelijk zorgt de ondersteuning van de bestandsformaten door Firefox alsnog voor een doorbraak van Theora en Vorbis. Firefox heeft een wereldwijd marktaandeel van naar schatting 20 procent.

Ook een experimentele versie van webbrowser Opera ondersteunt de beide formaten inmiddels.