AMSTERDAM - Geert Wilders gaat aangifte doen tegen de beheerder van een pagina op het online vriendennetwerk Hyves en tegen bezoekers die er doodsbedreigingen tegen hem hebben geuit.

Dat heeft de PVV-voorman laten weten aan het AD.

Op de 'Anti-Wilders hyves' schreven tientallen bezoekers volgens het ochtendblad dat ze de politicus 'een kogel door zijn kop zullen schieten als ze hem tegenkomen op straat'.

De berichten zijn maandagochtend niet meer na te lezen. Op de site staat de mededeling dat de functie om zogenoemde krabbels achter te laten is uitgeschakeld in verband met misbruik. Ook de ouders van Wilders zouden het hebben moeten ontgelden.

Leden

"Zoiets heb ik nog niet eerder gezien", laat Wilders vanaf zijn vakantieadres door de krant optekenen. De pagina heeft ruim 34.500 online leden en richt zich op 'iedereen die het niet eens is met Geert Wilders en zijn PVV'.

De gedragsregels schrijven voor dat er niet gescholden en gedreigd mag worden. Ook doodswensen en 'foto's van Wilders met hakenkruis' zouden taboe moeten zijn.

Beheerder

De 51-jarige beheerder stelt maandag dat zijn pagina nooit heeft volgestaan met doodsbedreigingen jegens Wilders. Het zou vanaf dag één al niet mogelijk zijn geweest om krabbels achter te laten. Onder peilingen en op het forum staan tienduizenden reacties.

In een discussie die gewijd is aan het nieuws over de aangifte wordt de beheerder erop gewezen dat iemand twee weken geleden schreef dat Wilders 'nog een keer doodgeschoten wordt door mij of andere'.

Aangehouden

Een dertiger uit Hellevoetsluis werd vorige week aangehouden, omdat hij via Hyves een oproep had gedaan tot het afsluiten van de snelweg A15 naar de haven van Rotterdam.