SNEEK - De nationale recherche heeft dinsdag een 19-jarige hacker opgepakt, toen hij een omvangrijk besmet computernetwerk verkocht.

Het gaat volgens het landelijk parket van het Openbaar Ministerie (OM) om een zogenoemd 'botnet', een netwerk van in dit geval tienduizenden geïnfecteerde computers.

Criminelen gebruiken botnets om op grote schaal spam te versturen, creditcard- of bankgegevens te onderscheppen of om aanvallen op websites uit te voeren. Het netwerk in dit onderzoek werd afgeleverd aan een 35-jarige Braziliaan. Deze man werd ook gearresteerd.

FBI

Het onderzoek van de nationale recherche begon in juli op verzoek van de Amerikaanse justitie. Uit onderzoek van de Amerikaanse federale politie FBI bleek dat de 19-jarige man uit Sneek over een botnet van ongeveer 100.000 geïnfecteerde computers zou beschikken.

Na een geslaagde test van het botnet vond dinsdagavond op een terras in Sneek de overdracht van het netwerk plaats. De man uit Sneek kreeg uiteindelijk 25.000 euro voor het door hem geleverde botnet.

Botnet

Dit netwerk wordt nu ontmanteld, laat het OM weten. Uit het onderzoek van het Team High Tech Crime van de nationale recherche blijkt dat het botnet in ieder geval uit minimaal 40.000 geïnfecteerde computers bestaat, waaronder 1100 computers in Nederland.

De verdachte uit Sneek is vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam. De opgepakte 35-jarige Braziliaan wordt aan de Verenigde Staten uitgeleverd.