AMSTERDAM - Het Nederlandse bedrijfsleven is nog niet overtuigd van de kracht van Vista. Het besturingsprogramma dat volgens Microsoft vele voordelen biedt voor de zakelijke markt, wordt nog vaak gedowngrade naar het vertrouwde Windows XP.

Dit meldt Webwereld. De internetsite deed navraag bij computerleveranciers HP en Dell.

Belangrijke reden voor het bedrijfsleven om te kiezen voor Windows XP boven Vista is kostenbesparing. De meeste bedrijven standaardiseren op Windows XP en willen niet twee systemen tegelijk onderhouden.

Voor de kleinere bedrijven geldt ook dat de onbekendheid met het systeem ervoor zorgt dat ze blijven werken met Windows XP.

Downgraden

De nieuwste computers met Windows zijn standaard voorzien van Vista. Een zakelijke licentie van Microsoft biedt afnemers de mogelijkheid te downgraden naar Windows XP. Ze hebben de keuze om op elk gewenst moment weer over te stappen naar Vista als besturingsprogramma.

Vista kampt sinds zijn introductie met problemen. In juli werd door Microsoft naar buiten gebracht dat de meeste klachten met het besturingsprogramma inmiddels zijn opgelost.