PEKING - De internetcensuur die de Chinese overheid journalisten tijdens de Olympische Spelen oplegt, heeft donderdag veel kritiek gekregen. Het Internationaal Olympisch Comité bevestigde dat een overeenkomst is gesloten met de Chinese overheid over de digitale beperkingen.

De 20.000 journalisten die voor de Spelen naar Peking trekken, kunnen daardoor slechts beperkt gebruik maken van internet. De site van de Britse nieuwszender BBC is na de golf van kritiek niet langer geblokkeerd. Een zoekopdracht naar Amnesty International of de verboden beweging Falungong levert echter nog steeds niets op.

De Chinese overheid besloot in maart na overleg met het Internationaal Olympisch Comité de censuur wat af te zwakken. Even was er sprake van het opheffen van de internetregels voor journalisten, maar dat bleek toch niet het geval te zijn. De restricties blijven vooralsnog geldig, ondanks het gemor van de pers.

Internet

De Internationale Federatie van Journalisten riep de Chinese autoriteiten op het internet niet langer te censureren. De buitenlandse correspondenten in China hebben protest aangetekend.

Ook in Nederland wordt schande gesproken van de censuur van de communistische overheid. De SP eist opheldering van het kabinet en wil weten of prins Willem-Alexander als IOC-lid op de hoogte was van deze overeenkomst en of hij hiermee heeft ingestemd. De partij heeft daarover schriftelijke vragen gesteld aan premier Jan Peter Balkenende en minister Maxime Verhagen van Buitenlandse Zaken.

Protest

Mocht de prins vooraf niet hebben geweten van de internetcensuur, dan vraagt de SP zich af of het alsnog mogelijk is dat hij protest aantekent. PvdA-Tweede Kamerlid Luuk Blom vindt het akkoord "bezopen". Volgens hem doet het IOC wel vaker rare dingen. CDA'er Joop Atsma vindt dat de organisatie moet worden aangesproken.

Maar met Blom vindt Atsma het niet nodig prins Willem-Alexander hierop aan te vallen en hem de maat te nemen. "Er zijn veel landen lid van het IOC en we moeten niet de illusie hebben dat de prins dit alleen kan oplossen", aldus Blom.