AMSTERDAM - De domeinnaam 112.nl moet naar een overheidswebsite verwijzen. Het gerechtshof in Amsterdam bekrachtigde donderdag het vonnis van de kortgedingrechter.

Die oordeelde vorig jaar mei al dat Bram Heerink, die de domeinnaam in 2001 claimde, deze vanwege de naamsbekendheid niet meer mag gebruiken en moet afstaan. Heerink had beroep ingesteld tegen dit vonnis.

Motivering

De Amsterdamse rechtbank had als motivering gesteld dat de staat 'een onmiskenbaar belang heeft om de burgers goed en snel te kunnen informeren, in het bijzonder op het gebied van hulpdiensten'.

Het hof noemt dit belang 'zwaarwegend'. In de hele EU is 112 het voorgeschreven telefoonnummer om met spoed de hulp van politie, ambulance of brandweer in te roepen.

Heerink laat in een reactie weten niet zo blij te zijn met de uitspraak. "Dat kunt u zich voorstellen." Juristen hebben volgens hem gezegd dat het vonnis van vorig jaar aan alle kanten rammelde. Hij gaat het vonnis bestuderen, en sluit eventuele vervolgstappen niet uit.

Belang

Heerink had zich er volgens het hof van bewust moeten zijn dat hij in strijd handelde met het 'evidente en zwaarwegende belang van de staat waartegen het zijne niet opwoog'.

Ook was het onrechtmatig dat hij weigerde om, behalve dan door een volgens het hof onredelijke financiële vergoeding, mee te werken aan de overdracht van de domeinnaam.

Wie nu www.112.nl intypt, wordt doorgeleid naar www.112sos.nl, een website van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Het is nog onduidelijk of het ministerie 112.nl in de toekomst gaat gebruiken.