PEKING - Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft donderdag alsnog bevestigd dat het een censuurovereenkomst met China heeft gesloten, waardoor journalisten slechts beperkt gebruik kunnen maken van het internet tijdens de Olympische Spelen.

"Het lijkt erop dat er een overeenkomst is gesloten waar ik niets van af wist", aldus de hoofdwoordvoerder van het IOC, Kevan Gosper, donderdag.

IOC-voorzitter Jacques Rogge zei twee weken geleden nog dat journalisten ongecensureerd gebruik zouden kunnen maken van het internet tijdens de Spelen.

Volgens Gosper heeft "iedereen" van het IOC dat steeds gezegd, maar zou er "een andere overeenkomst op een andere plek zijn bereikt".

Protest

De buitenlandse correspondenten in China hebben donderdag protest ingediend tegen de censuur. Het IOC en China hadden beloofd dat de ongeveer 20.000 journalisten die tussen 8 en 24 augustus verslag doen van het sportevenement volledige toegang zouden krijgen tot het internet, in tegenstelling tot de Chinezen zelf.

Maar journalisten in het olympische perscentrum klaagden dat zij internetpagina's niet konden bereiken van onder meer de verboden Chinese beweging Falungong, Amnesty International en buitenlandse media, zoals de Britse omroep BBC.

Nuance

Woensdag zei IOC-woordvoerster Giselle Davies al dat de organisatie al eerder op de hoogte was gesteld van de censuur, maar later nuanceerde zij deze bewering. "Ze hadden het over internetrestricties die gelijk zijn aan de restricties die in andere landen gelden", aldus Davies.

Het zou gaan om het blokkeren van pornowebsites en andere sites die bedreigend zouden kunnen zijn voor de nationale veiligheid.