AMSTERDAM - De Britse hacker Gary McKinnon, die ervan wordt verdacht van inbraken in de computersystemen van het Amerikaanse leger en NASA, heeft woensdag zijn verzoek om niet aan de Verenigde Staten uitgeleverd te worden door het Hogerhuis afgewezen horen worden.

Met deze uitspraak zijn de mogelijkheden van de 42-jarige computerfanaat om de uitlevering in Groot-Brittannië aan te vechten uitgeput. Een van zijn advocaten maakte plannen bekend om de zaak voor te leggen aan het Europees Hof voor Mensenrechten in Straatsburg.

Overheid

McKinnon, die op internet de naam Solo draagt, is in de Amerikaanse staten New Jersey en Virginia aangeklaagd wegens het zich illegaal toegang verschaffen tot in totaal 97 computers van de overheid. Daarmee zou hij voor negenhonderdduizend dollar (578 duizend euro) schade hebben aangericht.

Hij wil uitlevering aan de VS voorkomen, omdat hij vreest dat hij daar op basis van de na 11 september 2001 aangenomen antiterreurwetgeving vervolgd wordt.

Volgens zijn advocaten is hij vanuit de VS bedreigd met een zeer zware straf als hij zijn uitlevering zou aanvechten.

Ufo's

McKinnon zegt zelf nooit de intentie te hebben gehad de computersystemen waartoe hij zich toegang verschafte te ontwrichten. Hij was naar eigen zeggen op zoek naar materiaal over het bestaan van ufo's en kwam er met behulp van een eigen computerprogramma achter dat hij op veel computers kon inloggen zonder wachtwoord te hoeven intypen.

Boodschappen

Een rechter toonde echter tijdens een eerdere hoorzitting aan dat dat verhaal geen hout sneed, omdat McKinnon op verschillende computersystemen boodschappen had achtergelaten, waarin hij het buitenlands beleid van de VS gelijktstelt aan door de staat gesponsord terrorisme.