HILVERSUM - Jongeren kunnen heel simpel aan gewelddadige games komen waar ze volgens de leeftijdscodering te jong voor zijn. Ze komen er vooral makkelijk aan door die de spelletjes te downloaden.

Die conclusie trekt de actualiteitenrubriek EenVandaag woensdag naar aanleiding van een onderzoek van Top-X, het jongerenpanel van EenVandaag waar 2500 jongeren van 12 tot 24 jaar aan hebben meegedaan.

"De helft van de deelnemers downloadt 16+ of 18+-games die niet voor hen bestemd zijn en de helft van deze groep doet dat illegaal. Slechts 10 procent heeft zich in een winkel wel eens moeten identificeren. Volgens 80 procent van de jongeren weten hun ouders dat zij gewelddadige games spelen", aldus de onderzoekers.

Voorkeuren

Uit het onderzoek blijkt ook dat jongens graag racen en schieten en dat meisjes liever puzzelen of 'building games' als The Sims spelen.

Zij gamen minder dan vijf uur per week, terwijl ruim de helft van de jongens wekelijks meer dan tien uur achter de computer zit om te gamen.

Van de meisjes vindt eigenlijk de helft dat het kabinet álle gewelddadige games moet verbieden. De jongens vinden dat in overgrote meerderheid niet. Slechts 10 procent is voor zo'n algeheel verbod.