PEKING - China beperkt buitenlandse media tijdens de Olympische Spelen de toegang tot het internet. Dat heeft een lid van het organiserend comité woensdag gezegd. De organisatie breekt daarmee een belofte dat verslaggevers tijdens de Spelen complete mediavrijheid zou worden geboden.

De woordvoerder stelde dat journalisten in het mediacentrum "voldoende" toegang zullen krijgen tot het wereldwijde netwerk. Maar websites met informatie over de verboden spirituele beweging Falungong zijn afgesloten.

Ook andere internetpagina's zijn niet toegankelijk, aldus de woordvoerder van de organisatie van de spelen. Hij gaf geen verdere voorbeelden.

BBC

Journalisten in het Olympische perscentrum hebben geklaagd dat zij internetpagina's niet konden bereiken van onder meer mensenrechtengroepering Amnesty International, de Britse omroep BBC en de Duitse zender Deutsche Welle.

"Onze belofte was dat journalisten voor hun werk het internet zouden kunnen gebruiken", aldus de zegsman. "We hebben hen daarvoor voldoende toegang gegeven."

Volledige toegang

In de aanloop naar de Spelen had de organisatie echter beloofd dat de duizenden journalisten die tussen 8 en 24 augustus verslag doen van het sportevenement volledige toegang zouden krijgen tot het internet. Dat gebeurde onder druk van het Internationaal Olympisch Comité (IOC).

Het IOC neemt de censuur dan ook hoog op, aldus een Australisch lid van het comité. Hij noemde het nieuws "teleurstellend".

Kwaadaardige sekte

De Falungong is een van de religieuze stromingen die het communistische regime heeft verboden. Het is in de ogen van Peking een "kwaadaardige sekte". De autoriteiten hebben vele leden opgepakt. Honderden aanhangers zouden tijdens hun gevangenschap zijn omgekomen.

China blokkeert al jaren delen van het internet. China behoort tot de landen met de strengste censuur van het web ter wereld.