DEN HAAG - Natuurrampen, ziektes, grote demonstraties of verhoogde terrorismedreiging, je kan het maar beter weten als je toevallig in die buurt op vakantie gaat.

Wie onbezorgd op vakantie wil, kan zich sinds deze zomer aanmelden voor een sms-alert op zijn vakantieadres. Via redDog AlertService kunnen vakantiegangers een sms krijgen wanneer er iets aan de hand is.

Gratis

De service is gratis, de organisatie erachter hoopt dat mensen die ervan gebruik maken later nog eens als klant terugkomen voor andere diensten.

Volgens redDog is er behoefte aan zo'n service omdat vakantiegangers in bepaalde gebieden verstoken zijn van media, of daar bewust voor kiezen. Via het sms'je worden ze dan toch gewaarschuwd als er gevaar dreigt.

Dreiging

In de sms'jes worden verschillende niveaus van dreiging doorgegeven, niveau 5 betekent: meteen evacueren. De dienst stuurt in voorkomende gevallen ook het telefoonnummer mee van het Nederlandse consulaat of de ambassade ter plaatse.

"Wij waarschuwen alleen, we evacueren niet", verduidelijkt een woordvoerder. RedDog koopt de informatie in bij een Engelse organisatie die een keten van alarmcentrales beheert.

De sms'jes dekken de hele wereld, met uitzondering van Irak en Afghanistan. "Daar is het altijd gevaarlijk." Aanmelden voor de service kan via de website.