MANAMA - In de Golfstaten is het aantal echtscheidingen per sms extreem toegenomen. Dat berichtte de Gulf Daily News dinsdag. Vrouwenrechtenorganisaties in Bahrein hebben opgeroepen om maatregelen te nemen tegen de "spontane en inhumane" manier van scheiden.

"Als een man wil scheiden zouden we de beslissing samen moeten nemen, niet via een sms", aldus Fatima al-Rabea van de Vrouwenbond Bahrein.

Wet

Als de sms-scheidingen geen halt wordt toegeroepen "gaat het maar door en zullen veel gezinnen uit elkaar vallen". De vrouwenrechtenorganisaties pleiten voor een snelle invoering van een wet die gezinnen moet beschermen en de situatie van vrouwen moet verbeteren.

Volgens het islamitische recht, de sharia, moet een man in het bijzijn van een getuige drie keer tegen zijn vrouw zeggen dat hij wil scheiden. Dat moet hij bij de rechter bevestigen en dan is het echtpaar officieel uit elkaar.

De rechter staat een sms tegenwoordig ook vaak toe, alhoewel iedereen een sms met andermans telefoon zou kunnen sturen. Vrouwen kunnen een jarenlang slepende rechtszaak tegemoet zien als ze willen scheiden.

Boze bui

Volgens de vrouwenorganisaties sms'en mannen veelal in een boze bui dat ze hun vrouw verstoten, maar hebben ze er later vaak spijt van of is het niet gegaan zoals de sharia voorschrijft.

Mannen mogen niet scheiden als de vrouw menstrueert of als ze seks hebben gehad na de menstruatie. De man zou dan moeten wachten tot na de volgende menstruatie van de vrouw. "Maar helaas houden de mensen zich niet aan deze zaken", aldus Rabea.