DEN HAAG - De inzet van extra politiemensen die automobilisten controleren op met de hand bellen, heeft nog niet de gewenste resultaten opgeleverd.

Volgens een woordvoerder van het Bureau Verkeershandhaving van het Openbaar Ministerie (OM) vallen de 19.600 extra bekeuringen sinds het begin van de proef in september vorig jaar op een totaal van 110.000, wat tegen.

Het OM bevestigt een verhaal in het Algemeen Dagblad dat er een onderzoek komt naar de mogelijke oorzaken van de tegenvallende resultaten. Want extra controle op mensen die nog niet handsfree bellen is heel belangrijk, meent justitie. Jaarlijks vallen er ongeveer 45 doden en circa 600 zwaargewonden als gevolg van ongeoorloofd bellen in de auto.

Tijd

Het is nog niet precies duidelijk waarom de extra inzet niet zo goed werkt als werd gehoopt. Volgens de woordvoerder van het OM is het mogelijk dat de controles meer tijd kosten dan verwacht.

"Je hebt geen flitspalen die op handmatig bellen in de auto kunnen controleren. Politiemensen moeten mensen echt zien bellen en ze vervolgens staande houden. Dat kan soms tijdrovend zijn, omdat kan blijken dat er ook iets anders niet in orde is. Bijvoorbeeld dat een bestuurder heeft gedronken", legt de zegsman uit. "Ook is het mogelijk dat de ene politieregio meer mensen voor deze taak inzet dan de andere regio."

Gevoel

Landelijk verkeersofficier Koos Spee zei in de ochtendkrant: "Het resultaat valt tegen. Ik zie nog steeds heel veel mensen in de auto rijden met de telefoon in hun hand. Terwijl mensen juist het gevoel moeten krijgen dat ze kunnen worden gepakt. Dat krijg je pas als andere bestuurders zien dat veel automobilisten worden betrapt."

De bond koos in het najaar van 2007 voor de nieuwe aanpak, nadat was gebleken dat 30 procent van de automobilisten nog steeds belt zonder handsfreeset. Twintig onopvallende motoren en dertig agenten werden de weg opgestuurd om extra controles uit te voeren.

Uit de analyse van de proef moet blijken wat er kan worden verbeterd. Het OM wil de proef verlengen en daarbij lering trekken uit de afgelopen periode.