AMSTERDAM - Bij drie op de vier thuiswerkplekken is de computer onvoldoende beveiligd. Dat ligt meestal niet aan de werkgever, maar aan de thuiswerkende medewerker die bewust of onbewust de veiligheid van de bedrijfssystemen in gevaar brengt.

Dat concludeert DigiProfs na een rondgang langs 544 thuiswerkplekken. Het landelijke netwerk noemt de cijfers schokkend en hamert op opvoeding van de werknemer. "De mens is een zwakke schakel."

Bij DigiProfs zijn alle computersupportbedrijven met het keurmerk Computerhulp Ok aangesloten. Thuiswerkers rommelen aan de instellingen, blijven gebruik maken van verouderde apparatuur of loggen in op het bedrijfsnetwerk op de computer van partner of kinderen.

Daardoor creëren zij volgens de onderzoekers situaties die voor een werkgever niet altijd te controleren en in de hand te houden zijn.

Onderzoek

Van de onderzochte thuiswerkplekken, in de eerste zes maanden van dit jaar, functioneerde 88 procent niet optimaal. Bij drie op de vier ontbraken zogenoemde software updates, waaruit de conclusie volgt dat driekwart onveilig is.

Bij een op de vier bleek het draadloze netwerk niet of onvoldoende beveiligd. Een op de negen computers bevatte spyware of virussen.