AMSTERDAM - De aandelenkoers van Apple is dinsdag met tien procent gekelderd, onder meer omdat er in de media druk gespeculeerd wordt over de gezondheid van topman Steve Jobs.

Jobs was maandag niet van de partij bij de presentatie van de kwartaalcijfers van Apple. Bij de presentatie van de iPhone 3G eerder deze maand bleek dat de topman een stuk magerder was geworden, wat de geruchten voedt dat Jobs opnieuw ziek zou zijn.

Speculaties over de gezondheid van Jobs komen niet geheel uit de lucht vallen. Vier jaar terug leed hij aan alvleesklierkanker, een vorm van kanker waarbij de vooruitzichten lang niet altijd positief zijn.

Hoewel de topman destijds is geopereerd, zou zijn magere voorkomen erop kunnen wijzen dat hij niet volledig genezen is.

Koers

Aandeelhouders van Apple zeggen dat ze het recht hebben om te weten hoe het ervoor staat met de gezondheid van Jobs. Als blijkt dat Jobs inderdaad ziek is zal dat de koers van Apple niet ten goede komen, omdat het vertrouwen in de producent dan zal afnemen.

Steve Jobs is voor Apple zeer belangrijk. Hij is de drijvende kracht achter het succes van de producent van onder meer muziekspelers, notebooks en mobiele telefoons.