WASHINGTON - De Amerikaanse muziekindustrie heeft zijn tactiek in de strijd tegen illegale muziekverspreiding via het internet radicaal gewijzigd. De overkoepelende belangenorganisatie RIAA gaat nu individuele gebruikers van muziekuitwisseldiensten als Kazaa en Morpheus voor de rechter slepen.

De RIAA wil de komende maanden honderden rechtszaken voorbereiden tegen computergebruikers die illegaal grote hoeveelheden muziek aanbieden, aldus een verklaring die woensdag werd uitgegeven.

Tot voor kort klaagden de platenmaatschappijen nog de muzieksites aan, maar een federale rechtbank oordeelde in april dat de uitwisseldiensten niet verantwoordelijk zijn voor de inbreuk op auteursrechten. Zij bieden namelijk niet zelf de muziek aan, maar alleen de software die het ruilen mogelijk maakt. De muziekbestanden zelf staan op de harde schijven van miljoenen computergebruikers.

Eerder lukte het de Amerikaanse platenbazen wel om na een jarenlange juridische strijd de eens zo populaire muziekruilbeurs Napster op de knieën te dwingen. Sindsdien hebben echter vele andere bedrijven die functie overgenomen.