SAN FRANSISCO - Zeventien grote bedrijven op het gebied van consumentenelektronica, telecom en computers voegen hun technologische kennis samen. Ze gaan een standaard ontwikkelen voor in huis waardoor apparaten zoals computers, televisies en mobiele telefoons op elkaar kunnen worden aangesloten. Dat is een nieuwe stap richting het 'digitale huis'.

De bedrijven, waaronder Philips, Nokia, IBM en Samsung, hebben de organisatie Digital Home Working Group (DHWG) opgericht. Dinsdag gaven zij het startschot in de Amerikaanse stad San Fransisco.

Zelfde taal

Met de standaard moeten apparaten 'interoperabel' worden. "Dat wil op een simpele manier zeggen dat ze allemaal dezelfde taal spreken en elkaar automatisch herkennen", zegt Cesar Vohringer, technisch directeur van Philips Consumenten Elektronica. "Hiermee wordt het bijvoorbeeld mogelijk om op de computer muziek te downloaden en op de stereo af te spelen zonder dat daar extra software of een snoer voor nodig is."

De DHWG gaat een logo ontwikkelen waardoor consumenten zien dat de apparaten elkaar kunnen herkennen. "Dat wordt in het komende jaar ontwikkeld. In de tweede helft van volgend jaar zal het logo op nieuwe apparaten zitten", aldus Vohringer.

Met en zonder draad

"We maken gebruik van bestaande netwerken zoals internet en WiFi (draadloos internet) omdat het hierop prima mogelijk is de apparaten op elkaar aan te sluiten. Dat geldt voor zowel draadloze als niet-draadloze apparaten."

De eerste stap is volgens Vohringer om bestaande apparaten via een netwerk te verbinden. In de toekomst moet dat nog verder gaan, zoals bijvoorbeeld een koelkast en een magnetron aan het netwerk thuis toevoegen. "Maar dan spreek je echt pas over een periode van vijf tot tien jaar."