LONDEN - Vrouwen in landen waar abortus beperkt is toegestaan, gebruiken het internet om medicijnen te kopen die de zwangerschap afbreken.

Dat meldde de Britse omroep BBC vrijdag. Vrouwen in meer dan zeventig landen met abortusrestricties hebben onder meer via de website Women on Web de pillen van 110 dollar (ongeveer 70 euro) gekocht. Women on Web is beschikbaar in vijf talen en biedt de medicijnen mifepristone en misoprostal aan.

Veilig

De combinatie van de pillen zorgt voor een beëindiging van de zwangerschap en kan gebruikt worden tot de negende week. De website beweert dat het vrouwen helpt een veilige abortus te plegen, zodat minder vrouwen sterven aan de gevolgen van een onveilige abortus.

Bloedverlies

Succes is evenwel niet verzekerd met de pillen. Uit een onderzoek onder vierhonderd online-kopers bleek dat bijna 11 procent van de vrouwen na het innemen van de medicamenten naderhand een chirurgische ingreep nodig had. Dit kwam doordat de middelen de abortus niet hadden voltooid of door buitensporig bloedverlies.