AMSTERDAM - De politie in Amsterdam heeft sinds woensdag een website waarop foto's en videobeelden van overvallers te zien zijn. Burgers worden opgeroepen mee te speuren naar de overvallers.

De beelden zijn afkomstig van beveiligingscamera's van betrokken ondernemers. Dat maakte de politie woensdag bekend.

De politie gaat ervan uit dat de site tips zal opleveren op basis waarvan overvallers kunnen worden aangehouden en overvallen kunnen worden opgelost. De meest recente gevallen komen op de site bovenaan te staan. Het is de bedoeling dat vrij snel na een overval de beelden te zien zullen zijn.

Pakket

De site is onderdeel van een pakket aan maatregelen waarmee de politie het aantal overvallen in de hoofdstad wil terugdringen. Hoofdcommissaris Bernard Welten zei zich eerder dit jaar ernstig zorgen te maken over de toename van het aantal overvallen.

De politie riep daarop een speciaal team in het leven dat de incidenten moest aanpakken. Ook surveilleert de politie met helikopters en motoren op risicoroutes voor geldlopers.

Nieuwe ontwikkeling

Volgens Welten is de site het begin van een nieuwe ontwikkeling, waarbij burgers en internet vaker worden ingezet om misdrijven op te lossen.

"Het internet is een prima middel voor de opsporing. Het voegt een extra dimensie toe aan het politiewerk en zal in de toekomst nog allerlei andere mogelijkheden bieden. Want als het voor overvallen kan, kan het ook voor andere misdrijven."