AMSTERDAM - Het Europarlement stemt maandag over regelgeving die volgens critici het open karakter van internet bedreigt.

De voorstellen zijn bedoeld om de telecomwetgeving in de verschillende Europese lidstaten beter op elkaar af te stemmen, maar enkele amendementen waarover wordt gestemd kunnen volgens critici vérstrekkende gevolgen hebben.

Downloaden

Daaronder is een voorstel om internetgebruikers die herhaaldelijk 'illegaal downloaden' van het web te gooien. Bij de derde waarschuwing wordt hun internetverbinding afgesloten, constateren tegenstanders. In april wees het Europarlement een vergelijkbaar voorstel nog van de hand.

Sovjet-internet

In een van de amendementen wordt verder voorgesteld dat overheden mogen bepalen welke software op internet gebruikt mag worden. De Europese elektronische burgerrechtenbeweging FFII waarschuwt voor een 'Sovjet-internet' als de plannen worden aangenomen. "Straks kunnen populaire programma's als Skype en Firefox illegaal worden, omdat ze niet zijn goedgekeurd door de autoriteiten", vreest de organisatie.