AMSTERDAM - Microsoft is toch geïnteresseerd in een volledige of gedeeltelijke overname van Yahoo. Maar dan moet de huidige leiding wel het veld ruimen.

Dat beweert de opstandige investeerder Carl Icahn, die op een aandeelhoudersvergadering op 1 augustus wil proberen het bestuur onder leiding van medeoprichter Jerry Yang van Yahoo te laten wegstemmen. Volgens de Wall Street Journal zou Microsoft-topman Steve Ballmer Icahn onlangs duidelijk hebben gemaakt dat hij niet met de huidige bedrjfsleiding wenst te onderhandelen.

Afgewezen

Microsoft trachtte de afgelopen maanden tevergeefs om het noodlijdende internetbedrijf over te nemen. Het bood bijna 45 miljard dollar voor Yahoo, maar Yangs bestuur vond dat te weinig. Ook een verhoogd bod van 47,5 miljard, of een gedeeltelijke overname van zijn zoek- en advertentie-activiteiten, zag Yahoo niet zitten.

Opstand

Carl Icahn geeft leiding aan een opstand van aandeelhouders, die teleurgesteld zijn over het afketsen van de overname. Hij wil de huidige leiding vervangen door een bestuur dat moet proberen de verkoop van het bedrijf alsnog doorgang te laten vinden.

Mismanagement

Volgens Ballmer zou een gehele of gedeeltelijke overname van Yahoo geruime tijd in beslag nemen, bijvoorbeeld om toestemming te krijgen van de Amerikaanse en Europese concurrentieautoriteiten. In de tussentijd zou veel kapitaal verloren kunnen gaan door het vermeende 'mismanagement' van Yangs bestuur. Alleen als dat het veld ruimt, zou Microsoft tot een hernieuwde overnamepoging bereid zijn.

Microsoft bevestigt de belangstelling in een persmededeling.

Steun

De steun van Microsoft voor Icahn zal de miljardair goed uitkomen. Icahns zwakke plek in de strijd om de gunst van de aandeelhouders was tot nu toe dat hij in de ogen van veel beleggers geen plausibel alternatief leek te hebben voor het beleid van Yang, nadat Microsoft liet weten niet langer in Yahoo te zijn geïnteresseerd.

Yahoo

Yahoo toont zich in een reactie niet onder de indruk. "Als Microsoft en Ballmer werkelijk geïnteresseerd zijn in een overname, dan nodigen we hem uit om direct een bod uit te brengen. En als Icahn daadwerkelijk plannen heeft voor Yahoo, anders dan hopen dat Microsoft eindelijk toehapt om een overeenkomst te sluiten waarvan het al meermalen is weggelopen, dan horen we het graag", aldus het bedrijf in een persverklaring.