AMSTERDAM - Stichting Brein heeft het hoger beroep gewonnen in een rechtszaak tegen hostingprovider Leaseweb. Dat had het beroep aangespannen tegen het oordeel van een lagere rechtbank dat de provider torrentsite Everlasting moest sluiten.

De rechtbank in Amsterdam besloot in juni vorig jaar dat Leaseweb Everlasting van het net moest verwijderen en de gegevens van de eigenaar aan de antipiraterijstichting moest overleggen. Leaseweb ging tegen die uitspraak in beroep.

Volgens Leaseweb had Brein zijn verzoeken onvoldoende onderbouwd. De uitspraak van de rechter zou daarom een "onaanvaardbare en onrechtvaardige aantasting van de uitingsvrijheid (...) en de privacybescherming inhouden", volgens de advocaat van de provider.

Onrechtmatig

Het Gerechtshof in Amsterdam was het met dat verweer niet eens. Volgens de rechters was het voldoende duidelijk dat Everlasting onrechtmatig was.

Op de site werden zogenoemde torrent-bestanden aangeboden. Daarmee kunnen met behulp van de technologie Bittorrent bestanden worden uitgewisseld. Via Everlasting werden onder andere recente films, muziek, computerspellen en e-books geruild.