AMSTERDAM - De Britse internetprovider Virgin Media heeft 800 internetters op de vingers getikt omdat zij illegaal muziek zouden hebben gedownload.

De actie is onderdeel van een 'educatiecampagne' voor muziekluisteraars, meldt de BBC donderdag. De Britse vertegenwoordiger van de muziekindustrie BPI houdt tijdens de campagne downloadsites in de gaten en geeft 'overtreders' aan bij hun serviceprovider. Virgin Media is tot op heden de enige provider die hieraan meewerkt.

Afsluiten

BPI zegt nog duizenden brieven te gaan versturen en is van plan providers die niet meewerken voor de rechter te dagen. De organisatie wil als landelijk beleid invoeren dat internetters na drie waarschuwingen hun internetverbinding kwijtraken. Virgin Media loopt in de brief op die maatregel vooruit door alvast te zinspelen op het mogelijk afsluiten van de verbinding.

Bewustwording

Maar het gaat volgens Virgin vooral om bewustwording en zegt dat nog niemand is afgesloten. "We willen niemand direct beschuldigen. Misschien is het een ander familielid of tapt iemand illegaal de draadloze verbinding af," zegt een woordvoerder.

Een ontvanger van de brief toont zich tegenover de BBC 'verraden'. "Ik ging ervan uit dat Virgin Media mijn internetverbinding veilig en beschermd zou houden."

Geld verdienen

Een woordvoerder van een organisatie voor online recht, Open Rights Group, ziet geen heil in strafmaatregelen. "Het is effectiever om te proberen om geld te verdienen met het uitwisselen van bestanden."

Serviceprovider BT zegt al langer waarschuwingsbrieven van de mediaindustrie door te sturen naar zijn gebruikers. "We proberen het zoveel mogelijk te voorkomen, maar als klanten onze gebruikersovereenkomst schenden dan hebben wij het recht om de verbinding op te heffen," aldus een woordvoerder.